Ayak Bileği Artroskopisi; en genel tanımı ile ayak bileğindeki eklemlere tanı ve tedavi için artroskop adı verilen uzun ve ince yapılı kameralar ile bakılması ve uzman hekim tarafından detaylı inceleme yapılması işlemidir. Ayak bileğinde, eklemlerinde meydana gelen tüm hastalıklarda uygulanabilir bir işlemdir. Sadece tedavi süreci için değil aynı zamanda ayak bileği hastalıklarını tanı ve teşhisi açısından da tercih edilen yöntemlerden biri olarak dikkat çektiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Yine de hastaların Ayak Bileği Artroskopisi uygulamasının kimler ve hangi hastalıklar için uygun olduğunu merak edip araştırdığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu noktada uygulama kimlere yapılabilir? Hangi hastalıkların tedavisinde uygulanması mümkündür gibi sorularınızın yanıtlarını ayrıntılı olarak sizler için kaleme aldık. İşte tüm detaylar sizlerle…
Ayak Bileği Artroskopisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Ayak Bileği Artroskopisi uygulaması adından da anlaşılacağı üzere ayak bileğinde sorun olan hastalar uygulanabilir. Ancak daha sıklıkla tedavi görmüş ancak tedaviye rağmen hala ayak bileğindeki rahatsızlıkları devam eden, şişlik, hareketlerde zorlanma gibi durumlar ile karşı karşıya kalan hastalara uygulandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Eklem içinde oluşan tümörlerin çıkarılması, sinovyal dokuların çıkarılması işlemi, romatizmaya bağlı rahatsızlıklarda da artroskopisi uygulamasına başvurulabilir. Artroskopi uygulaması tedavide olumlu sonuç alma noktasında da son derece fayda sağlar.
Ayak Bileği Artroskopisi Nasıl Uygulanır?
Ayak Bileği Artroskopisi uygulaması nasıl uygulanır ve ağrılı bir uygulama mıdır sorusu da yine hastaların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Öncelikle Ayak Bileği Artroskopisi işlemi ayak bileğinin ön tarafına iki kesi atılması ile başlar. Bu kesiler yaklaşık olarak 1 cm uzunluğundadır. Açılan bu iki delikten ince yapılı teloskopik kameraların sokulup, iç kısmın görüntülenmesi hedeflenir. İşlemden sonra kesiler kapatılır. Normal açık ameliyat değil de cerrahi bir işlem olduğu için işlem sonrasında oluşan ağrı seviyesi açık ameliyatlara oranla daha azdır. Öyle ki sporcuların spora geri dönmesini de hızlandıran bir işlem olduğu için sıklıkla tercih edildiği söylenebilir.